Tapani Aulu

Syntynyt: 27.2.1981
Ammatti: Freelance-kääntäjä ja -kirjoittaja
Luottamustehtävät:
SFL:n hallituksen varapuheenjohtaja, PDGA-maakoordinaattori, EM-joukkueen kapteeni 2012 & 2014
PDGA#:
44389
Rating: 985
Seura: Tomoottajat, Kankaanpää
Suosikkikiekko: Prodiscus Basic Jokeri
Suosikkirata: Lausteen frisbeegolfpuisto
2011 huippuhetki: Valinta SFL:n vuoden tulokkaaksi
2012 huippuhetki: EM-kisojen 14. sija ja 1043 reitattu kierros
2013 huippuhetket: Lausteen Fierce Pro Tourin voitto ja SM-kisojen 8. sija

Aloittelijasta arvokisoihin

Ennen vuotta 2009 Tapani oli pelannut frisbeegolfia vain takapihalla huoltoaseman frisbeellä. Pari kaveria hommasi muutaman oikean golfkiekon ja Tapanikin lähti kokeilemaan muutaman heiton. Eihän se kiekko mihinkään lentänyt, mutta kipinä syttyi.

Viikon päästä oli jo jokunen oma kiekko ja oikealla radallakin oli käyty, kuukauden päästä oltiin jo ensimmäisissä kisoissa bägi olkapäällä. Syksyllä 2009 tuli ensimmäinen voitto Karvalakkisarjassa, taakse jäi esimerkiksi Euroopan mestari Ville Piippo, mikä loi uskoa että tässä lajissahan voisi pärjätä.

Kaudella 2010 Tapani osallistui ensimmäiseen PDGA-kisaansa Lahden Mukkulassa, josta tuli roppakaupalla niin mahtavaa kokemusta, että seuraavaksi ilmoittauduttiin jo SM-kisoihin. Tapani käytti takaportin kautta saadun jonopaikan komeasti, ja selvisi 56 pelaajan finaaliin sijoittuen lopulta sijalle 32. Hieman myöhemmin tuli myös parigolfin SM-kisoista 12. sija velipoika Jarmon kanssa.

Syys-lokakuussa 2010 Tapani vietti 5 viikkoa Englannissa Roayal Leamington Spassa Quarry Parkin frisbeegolfrataa hoitaen. Samalla tuli kisattua pari kilpailua. Brittien kansallisen tourin osakilpailusta Croydonista, Lontoosta Tapani otti ensimmäisen pro-kisan voittonsa yllättäen kaikki kokeneemmat paikalliset.

Menestystä amatöörikisoista ja kokemusta pro-kisoista kaudella 2011

Vuosi 2011 oli Tapanin ensimmäinen täysipainoinen kisakausi, käsittäen 16 PDGA-kilpailua ja lukemattoman määrän pienempiä. Kauden kuudesta amatöörikisasta tuli kaksi voittoa ja kuusi palkintopallisijaa, mukaan lukien Suomen Frisbeeliiton amatööritourin kolmossija. Tapani voitti myös SFL Cupin amatöörisarjan.

Pro-kisoissa paras sijoitus oli SFL:n pro-tourin Vampulan osakilpailun kakkostila ja koko tourin yhteispisteiden viides sija. Mahtavin kokemus oli osallistuminen PDGA Major-turnaukseen European Openiin. SM-kilpailuissa Oulussa sijoitus oli pettymys (45)  loukkaantumisen vuoksi, mutta parigolfin SM-kisojen kuudes sija yhdessä Turun 7k:n Kalle Savosen kanssa paikkasi.

Kauden päätteeksi Tapani valittiin Suomen Frisbeeliiton vuoden tulokkaaksi.

Ehkä jopa vielä makeampia valintoja tuli kauden 2012 alla. Tapani otti pestin Suomen PDGA-maakoordinaattorina ja 2012 frisbeegolfin EM-kilpailujen Suomen joukkueen kapteenina. 

Tavoitteet kaudelle 2012 ovatkin arvokisoissa, koska paikka on jo varmistunut myös Tukholman Majoriin ja Talin EuroTour-osakilpailuun EM-kisojen lisäksi.

Ensimmäinen pro-kausi 2012

Tapani siirtyi kokonaan pro-luokkaan kaudeksi 2012 ja kilpailukalenterin sisältö täyttyi entistä suuremmista kisoista.

Kausi avattiin huhtikuun alussa kotiradalla Viidentienristeyksessä Prodiscus Challenge-osakilpailun voitolla. Toukokuussa oli sitten vuorossa uran ensimmäinen EuroTour-osakilpailu Talissa Helsingissä. Tapani haastoi kärjen tosissaan ja oli kärkiryhmissä läpi kisan. Loppusijoitus 12. oli huikea menestys.

Kesäkuussa Tapani järjesti Kankaanpäässä ja Jämijärvellä sekä SFL:n amatööri-, että pro-tourien osakilpailut. Jämin Pro-tourilla oma pelikin luisti taas mallikkaasti - tuloksena jaettu neljäs sija.

Heinäkuussa vuoron saivat kauden suurin eurooppalainen kisa Stockholm Disc Golf Open Tukholmassa, sekä SM-kisat Nokialla. Tukholmassa Tapani saavutti tavoitteensa selviytyä cutista ja sijoittui lopulta rahoille sijalla 51. Tukholmassa valitettavasti tuli revähdys takareiteen, joka heijastui SM-kisoissa ja osittain kauden myöhemmissäkin kisoissa. SM-kisoissa Tapanin 34. sija oli lievä pettymys kauden aiempiin kilpailuihin nähden.

SM-kisojen jälkeen pieni tauko teki hyvää ja 3 viikon kuluttua käydyissä EM-kisoissa Colchesterissa Englannissa peli näytti taas aivan erilaiselta. Tuloksena uran paras yksittäinen kierros (1043 rating ja -9) ja loppu sijoitus Euroopan kerman joukossa sijalle 14 oli todellinen yllätys joukkueen kapteenina toimineelta Tapanilta. Reissun kruunasi vielä maajoukkueiden parigolfin voitto yhdessä Arttu Sikasen kanssa.

Kotimainen kausi päättyi tutuissa maisemissa Jämillä ja Kankaanpäässä Parigolfin SM-kilpailuissa ja Kankaanpäänmestaruuskisoissa. Parigolfista tuli edelliskauden tapaan Kalle Savosen kanssa kuudes sija, vain 3 heittoa hopeasta. Sekaparigolfissa sisko Heidin kanssa saavutettiin yhdeksäs sija. Kankaanpäänmestaruuskisojen suomalaisittain huippukovassa porukassa oli tyytyminen kuudenteen sijaan - uran parhaalla ratingkeskiarvolla.

Kauden päätteeksi Tapanin rating nousi 20 pistettä 992:een ja samalla sijoitus Euroopan rankingissa 40 nurkille.

Vaikeuksien kautta kohti Suomen kärkeä 2013

Kausi 2013 alkoi hankalasti Tukholmassa loukkaantuneen reiden revettyä totaalisesti loppusyksyllä ja pari ensimmäistä kisaa keväällä menivät kokeillessa - ja pettyessä. Vamma oli pahempi kuin odotettiin ja vaati kuukausien hoidon. Toden teolla pelaamaan päästiin vasta heinäkuussa Tukholman SDGO:ssa, jossa tuli sijoitus 30 joukkoon Euroopan kerman ollessa paikalla.

Tukholman jälkeen vuorossa olivat Turun EuroTour -kotikisa ja sen perään European Open Nokialla. Valitettavast molemmat menivät mollivoittoisesti kesäflunssan vietyä voiton miehestä. Kuumeessa pelaaminen ei ollut herkkua ja näkyi heti tuloksissa.

Siitä eteenpäin kausi olikin melkoista juhlaa. Lausteesta otetiin revanssi kotimaisen pro-tourin eli Fierce Pro Tourin osakilpailun voitolla. Voitto tuli tiukan taistelun kautta. Viimeisellä kierroksella Tapani rikkoi oman kierrosrating-ennätyksensä pelaamalla huiman -10 tuloksen Lausteen haastavalla radalla ja nousi tasoihin Pasi Koivun kanssa. Voitto ratkottiin sudden death -menetelmällä. Ensimmäisellä ratkaisuväylällä molempien avaukset olivat hieman sivussa, mutta Tapani onnistui upottamaan oman puttinsa ja uran toinen pro-voitto oli tosiasia.

Heti perään isossa rahakisassa Prodiscus Openissa Karkkilassa oltiin taas ratkaisupelissä. Tällä kertaa Arttu Sikanen vei pidemmän korren, mutta kakkossija isossa kisassa jatkoi hyvää loppukesän virettä.

Seuraavalla viikolal vuorossa oli SM-kilpailut Tammisaaren Västerbyssä. Rata oli Tapanille entuudestaan tuntematon eivätkä odotukset olleet korkealla. Mutta kun heitto on jiirissä, tulosta syntyy. Tasaisesti nousujohteisesti sujuneessa kisassa sijoitukset nousivat kierros kierrokselta kun rata kävi tutuksi. Loppusijoitus oli 8. mikä oli reilusti Tapanin paras SM-kisasijoitus.

Menestysputki jatkui vielä Peurungan pro tour -kisassa, jossa pelattiin taas tasatahtia kolme kierrosta. Tälläkin kertaa sudden deathissa löytyi kuitenkin kovempi kaveri. Teemu Nissinen voitti osakilpailun ja myös koko kiertueen. Tapanille kuitenkin kakkossija osakilpailussa ja neljäs sija kokonaiskisassa.


Yhteystiedot

Tapani on näkyvä hahmo Suomen frisbeeskenessä. Tapani ylläpitää suosittua frisbeegolf-forum.fi -keskustelupalstaa, jossa pitää treenipäiväkirjaa. Tapani toimii aktiivisesti Tomoottajat Disc Golf ryn sekä Suomen Frisbeeliiton hallituksessa.

Jos haluat näkyvyyttä Tapanin mukana, ota yhteyttä.

Tapani Aulu
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358-504051472
PDGA-maakoordinaattori
Tomoottajat Disc Golf ry

 

/